Vyhláškou č. 82/2023 Z. z. Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania v znení neskorších predpisov. Významné zmeny v skratke
Zmeny vo vyhláške 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania platné od 01.05.2019.
Vyhláška 533/2007 definuje a upravuje požiadavky pre zariadenia spoločného stravovania – reštaurácie, kaviarne, bufety, rýchle občerstvenia, pizzerie, závodné reštaurácie, zmrzlinárne apod., teda všetky prevádzky kde sa pokrmy a nápoje vyrábajú, pripravujú alebo podávajú. Od 1.5.2019 je v platnosti vyhláška MZSR 102/2019 Z. z.,
Nebezpečenstvá ktoré analyzuje HACCP
Jedným zo základných princípov HACCP plánu je analyzovať nebezpečenstvo, ktoré by mohlo ohroziť zdravie spotrebiteľa, konzumenta . Môže ísť o hrozbu pre jedného spotrebiteľa ( napr. úlomok z obalového materiálu ) alebo o skupinu spotrebiteľov ( napr. zvyšky čistiacich prostriedkov ). HACCP
Kto , kedy a prečo potrebuje HACPP plán v potravinárstve?
KTO? Keďže HACCP plán je systémy na zabezpečenie kontroly hygieny potravín, je potrebný mať ho vypracovaný pokiaľ ste prevádzkovateľom niektorého z nasledujúcich zariadení : – predajňa potravín, ovocia, zeleniny – reštaurácia – bufet, fast food – ambulantný predaj pokrmov a nápojov
Podrobne o zásadách HACCP
Už v predchádzajúcom článku som spomenula, že HACCP dokument je tvorený 7 zásadami. Tie na seba logicky nadväzujú a spoločne nám pomáhajú dosiahnuť a udržať výrobu bezpečných potravín a pokrmov. 1. ANALÝZA NEBEZPEČENSTVA Analyzuje sa možnosť výskytu biologického,
Čo je to prevádzkový poriadok ?
Prevádzkový poriadok je dokument, v ktorom je detailne opísané pracovisko – dispozičné členenie prevádzky, materiálno – technické vybavenie, a tiež pracovná činnosť vykonávaná na prevádzke. Ďalej sú v dokumente zapracované aj zmluvne dohodnuté činnosti potrebné pre chod prevádzky, ako napojenie
Čo je to sanitačný plán ?
• Je to dokument zabezpečujúci hygienicky bezpečnú prevádzku, prostredie výroby potravín alebo pokrmov. Obsahuje návod pre správne postupy čistenia a dezinfekcie priestorov prevádzky, technologického zariadenia a náradia a tiež hygienické postupy očisty personálu. • Sanitačný program sa vypracováva na mieru
Čo je to metrologický program ?
Metrologický program je dokument, ktorý riadi meranie a sledovanie rôznych parametrov na prevádzke, tak aby boli dodržané postupy pre správnu prácu s meradlami na prevádzke. Súčasťou metrologického programu sú aj karty meradiel a ich evidencia, postupy pre správnu manipuláciu s
7 zásad HACCP
Analýza nebezpečenstva Identifikácia kritických kontrolných bodov – CCP Určenie kritických limitov – CL Určenie spôsobu kontroly, monitorovania, pre dodržiavanie kritických limitov každého CCP Určenie nápravných opatrení, ak sa nedodržia kritické limity Určenie spôsobu overovania (verifikácie) zistených výsledkov Vedenie záznamov, evidencie
Čo je HACCP plán ?
HACCP je systém, ktorý v 60. rokoch minulého storočia vyvinuli v USA pre Národnú leteckú a vesmírnu agentúru (NASA), pre potrebu zabezpečiť 100 % ochranu všetkých potravinových a výživových produktov pred rôznymi mechanickými, toxickými, chemickými alebo fyzikálnymi kontamináciami. HACCP bol