Správna výrobná prax je súhrn opatrení na spôsob výroby z hľadiska jej optimalizácie a minimalizácie zdravotných rizík. Vo výrobe potravín sa považuje za súčasť systému zabezpečovania kvality a kontroly kvality.
Správna výrobná prax je dokument spracovaný na základe platných príkazov, smerníc a predpisov.
Obsahuje
- pracovný postup,
- technický a technologický predpis,
- výrobný postup,
- normy obsluhy strojov a zariadení a posudok k technologickému zariadeniu,
- hygienický režim a sanitačný program,
- metrologický program,
- projekt systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín,
- ďalšie príkazy, smernice a predpisy podľa rozhodnutia výrobcu potravín
V niektorých potravinárskych výrobách a prevádzkach nie je možné identifikovať kritické kontrolné body a zaviesť HACCP plán. V tom prípade môže správna hygienická prax nahradiť monitorovanie kritických kontrolných bodov a pre určenie „kritických limitov“ nie je potrebné v každom prípade stanoviť číselný limit.
Zohľadňujeme pružnosť a požiadavky na uchovávanie dokumentov s cieľom vyhnúť sa neprimeraným bremenám pre veľmi malé podniky a prevádzky.
Ponúkame Vám vypracovanie Správnej výrobnej praxe alebo HACCP plánu na mieru pre vašu gastro prevádzku a potravinársku výrobu. Na základe potrieb a legislatívy pripravíme potrebné evidenčné listy, tabuľkové záznamy k správnej výrobnej praxi a HACCP – kontroly skladovacích priestorov, prípravy potravín a pokrmov, prepravných priestorov…, podklady pre validáciu a verifikáciu.
Priamo na prevádzke po vypracovaní potrebnej dokumentácie vykonávame :
- Označenie jednotlivých pracovných úsekov v priestoroch prevádzky
- Označenie priestorov prevádzky
- Vývesky k umývaniu rúk, osobnej a prevádzkovej hygiene
K Správnej výrobnej praxi a HACCP vykonávame školenia, vždy s inou témou a podľa aktuálnej potreby.
Súvisiacou dokumentáciou je
- Prevádzkový poriadok pre potravinársku prevádzku, výrobu a zariadenia spoločného stravovania v zmysle RÚVZ
- Systémy vysledovateľnosti
- Zoznamy alergénov
- Špecifikácie výrobkov
HACCP je anglická skratka, ktorá znamená Hazard Analysis and Critical Control Points – analýza nebezpečenstiev a metódu kritických kontrolných bodov. V slovenčine sa v súvislosti s HACCP používa označenie správna výrobná prax. Správna výrobná prax je súhrn opatrení na spôsob výroby z hľadiska jej optimalizácie a minimalizácie zdravotných rizík. Je základom pre HACCP systém. Viac v časti Blog.