KTO?
Keďže HACCP plán je systémy na zabezpečenie kontroly hygieny potravín, je potrebný mať ho vypracovaný pokiaľ ste prevádzkovateľom niektorého z nasledujúcich zariadení :
– predajňa potravín, ovocia, zeleniny
– reštaurácia
– bufet, fast food
– ambulantný predaj pokrmov a nápojov
– akákoľvek prevádzka, v ktorej sa podáva jedlo, zákusky,…
– cukrárska výroba
– zmrzlinárska výroba
– výrobňa – akákoľvek výroba produkujúca potraviny
– sklad potravín
– baliareň potravín
KEDY?
HACCP plán je potrebné mať na prevádzke k dispozícii v prvý deň jej spustenia. Nakoľko HACCP slúži ako „pracovný návod“ zamestnancom musí byť neustále prítomný na prevádzke. Plán HACCP musí byť dispozícii k nahliadnutiu zamestnancom ale aj pre orgány vykonávajúce úradné kontroly.
PREČO?
Povinnosť zaviesť v prevádzkarni HACPP upravuje legislatíva. Kontrolu prítomnosti HACCP plánu na prevádzke, aktuálnosť a správnosť HACCP plánu kontrolujú pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva a tiež regionálnej potravinovej a veterinárnej správy. Pri nedodržaní tejto povinnosti hrozí prevádzkovateľovi pokuta.