- Prevádzkový poriadok pre zariadenia spoločného stravovania
- Prevádzkový poriadok pre potravinárske prevádzky
Prevádzkový poriadok je dokument obsahujúci detailný opis pracoviska z hľadiska nielen dispozičného riešenia prevádzky a jeho materiálno technického vybavenia, ale aj z hľadiska pracovnej činnosti resp. poskytovaných služieb. Prevádzkový poriadok má veľký význam v podpore a ochrane zdravia zamestnancov, nakoľko jeho súčasťou je hodnotenie rizika a súhrn opatrení na ochranu zdravia zamestnancov.
Čo obsahuje prevádzkový poriadok?
Pre každú oblasť sú náležitosti prevádzkového poriadku trochu odlišné. Vo všeobecnosti prevádzkový poriadok obsahuje:
- identifikačné údaje daného zariadenia,
- charakteristiku činnosti danej prevádzky,
- rozsah činnosti, stavebné a priestorové členenie pracoviska,
- dispozičné riešenie prevádzky,
- v niektorých prípadoch sa uvádza tiež nákres v grafickej forme.
- opis vybavenia technologickými zariadeniami,
- napojenie na inžinierske siete a odpady,
- napojenie na kanalizáciu,
- nakladanie s odpadmi,
- personálne zdroje a
- popis pracovnej činnosti zamestnancov.
U zariadení spoločného stravovania a zariadení, ktoré sa zaoberajú potravinárskou výrobou sa vyžaduje tiež vypracovanie, zavedenie a zachovanie trvalého postupu HACCP a tiež hygienicko-epidemiologického režimu, resp. sanitačného programu, ktorý je súčasťou prevádzkového poriadku.